For the CNM Albuquerque main campus, H+M Design Group was selected to redesign Max Salazar Hall, one of the busiest classroom buildings on the CNM campus. The first phase of the project consisted of creating a new central plant building outside of the original building footprint, so that existing mechanical space within the building could be freed up for other uses. The new central plant building functions as an educational space for students to learn about systems maintenance and engineering and includes a classroom space and many windows to allow curious students to learn about these systems. 

The second phase of the project consisted of renovating the existing classroom building and adding additional classroom and administrative spaces. The original classrooms were not designed to accommodate classroom technology, flexibility, and collaborative teaching needs. The existing administrative spaces did not allow for effective student/instructor and instructor collaboration. The building also functions as a gateway to the CNM campus. The design solution was to create an iconic gateway building that functions as an educational facility through its design to support the CNM initiative of the Campus as a Living Lab. Energy efficiency was a key consideration in the design.   

Another goal for the project was to acknowledge how student learning is evolving, and therefore, we needed to create many alternative types of agility spaces and focus rooms that allow for students to work independently, in small groups, and with educators outside of the classroom spaces. H+M Design Group worked collaboratively with deans, educators, facility maintenance, and information technology staff to create a design that responds to all the needs of a state of the art, energy-efficient classroom facility that will be able to evolve with the future educational needs of the campus for years to come. 

Square Feet: 120,000

Constriction Cost: $24,756,000


 

Share this Project